onsdag 23 januari 2008

Projektbeskrivning

Inledning
Hösten 2005 hände det, jag fick upp ögonen för cykelcross, eller som det internationella ordet för sporten är; Cyclocross. Jag hade nyligen flyttat till Falun och här hade de årligen en crosstävling i slutet på hösten. Det var det som väckte mitt intresse för lätta stilrena cyklar med höga profilfälgar i kolfiber beklädda med nabbade tubdäck.

Tillsammans med Henrik Öijer, en annan smittad cyklist, så startade jag Internetsidan cyclocross.se. Där vi började skriva nyheter från utlandet och vi startade även egna projekt. T.ex. var ett projekt att köra mörksuggejakten 2006 på cyclocross.



Crossen som jag körde Mörksuggejakten på


Inför denna tävling så införskaffade jag min första riktigt lätta och tävlingsinspirerade cross, och givetvis satt det ett par högprofil tubhjul i kolfiber på den. Tävlingen gick riktigt bra och fick jag bara ett fritt spår så körde jag lika snabbt som mtb-åkarna i stökig terräng. Och på grusvägarna så lade jag mig bara längst fram och körde av åkare efter åkare från rullen.


Jag kom jag kom 15de vilket för det året var min näst bästa placering på en långloppscup. Efter den prestationen och utmaningen så fick jag blodad tand på att köra med tubdäck.



Nu inför säsongen 2008 har jag fått upp ögonen på tubdäck och hjul till mtb, lätta och snygga med skivbromsnav är de ultimata för de svenska mtb tävlingarna.



Historia/satsning
Tubhjul och däck är inget nytt på mtb-scenen, det testades i början av 90-talet (om jag inte har helt fel) när mtb var nytt och hett. Men materialen vid den tiden höll inte och var för dyra helt enkelt. Nu har tekniken och priserna kommit ifatt och det finns nu riktigt prisvärda hjul att köpa.



I spets på den internationella tubhjuls-scenen så står Thomas Frischknecht Och hans Swiss power team. De kör alla på högprofilshjul i kolfiber med Dugast-tuber. Många är det som observerar detta och funderar på att satsa på det själva, men det är ingen i Sverige som har tagit det stora steget ännu.



Mitt motto inför min elitsatsning är Friskt vågat, hälften vunnet.


Och jag själv är inte rädd för utmaningar, det bevisade jag genom att köra cross på Mörksuggejakten. Det är väl inget tänker ni då, men det är en sak att köra cross på ett långlopp för att det är kul och en helt annan sak att köra cross när man elitsatsar och vill åt de främsta placeringarna. Enligt min vetskap så var jag den andra elitcyklisten i Sverige som har fullföljt ett långlopp på cykelcross. Anders Eklund (Motala AIF) körde Finnmarksturen 1997 eller 1998 och det bra, men då hade jag inte ens tänkt tanken att ens tävla på cykel.



Planen
Jag kommer alltså att tävla på hjul och tuber på så många tävlingar i Sverige som möjligt. Levereras allt snabbt och bra så kommer jag även att tävla och träna på dem nere på Cypern där Sunshine Cup går under februari – mars. En cup bestående av 1.1 – 1.2 kategori tävlingar på mtb.


Min tanke är att starta en blogg (denna bloggen) enbart vigd åt projektet ”tubhjul” där kommer jag ingående skriva om mina erfarenheter, upplevelser och kontakter som jag får under resans gång. Jag kommer även att publicera instruktionsvideos och lägga upp många bilder. För som jag ser det är intresset för hur man löser problem och hur upplevelsen är, som är det intressanta.


Video är ett starkt medium och jag har redan publicerat många uppskattade videos, och jag äger även en vatten- och stöttåligkamera som gör att jag kan filma under vilka omständigheter som helst. Och nu är det även väldigt lätt att bädda in högupplösta videos direkt i inlägg/artiklar. Vilket tillför ett helt nytt djup i berättelsen.


Alla större nyheter och artiklar från denna blogg kommer att sändas ut till de hemsidor jag har kontakt med. Vill du som läser ta del av detta material till din tidning, hemsida eller vad det nu kan vara så kontakta mig då genom att maila mig eller kontakta mig direkt här på bloggen.

Tanken med projektet är att försöka nyansera ut vilka skillnader det är mellan att köra med tubhjul och däck mot vanliga hjul med vanliga vikbara däck. De andra hjulparet jag kommer att använda mig av är Mavic SLR (1520g paret) och jag kommer att köra med Vredesteins olika mtb däck, och i dem kommer jag inte köra med slang utan tätningsvätska.

Viktmässigt så kommer båda hjulparen ganska nära varandra, men Reynoldshjulen är totalt ca 140-170gram lättare än Mavichjulen. Vad skillnaden är mellan däcken är svår att få grepp om då alla däck inte levererats ännu. Men ser man till Tufos och Vredesteins allround däck (och kollar på företagens egna viktangivelser) så verkar det som att Tufo kommer att vara ca 100gram lättare per däck. Sen tillkommer även tätningsvätska i kanttrådsdäcken.

Så frågan är hur den tjänade vikten kommer att upplevas och om det faktum att tubdäcken tillåter minde luftryck ger bättre grepp, prestanda eller komfort jämfört mot vanliga däck.

Detta är ett långtest som kommer att fortgå under hela den svenska tävlingssäsongen vilket gör att jag får en lång och rättvis tidsperiod på mig att testa och jämföra däcken under. Det gör också att jag förhoppningsvis kommer att kunna få erfarenhet av tubhjulens alla för och nackdelar. Och alla mina erfarenheter kommer jag att delge mig i fortlöpande här.

För alla er som vill klämma och känna på hjulen och däcken så kommer jag erbjuda er detta vid alla deltävlingar i långloppscupen. Både före och efter tävlingarna så har ni chansen. Och vem vet, kanske är jag på riktigt bra humör och låter er testa dem på er egen cykel.

Utrustning
Just nu är det klart att Cyclecomponents.com kommer att stötta detta projekt och det genom att låna ut ett par Reynoldshjul (här hittar ni dem på cyclecomponents sida) och jag kommer att åka på modellen Topo T:






Följande finns att läsa på Reynolds hemsida om hjulparet:
It’s safe to say the Topo T took the mountain bike world by storm in its inaugural 2007 season. Riders and racers found it to be stiffer, lighter, tougher, and more responsive than any other MTB wheelset from any other manufacturer. In fact, one of the world’s best (sorry, but we can’t name names here) was quoted as saying the Topo T was simply, “awesome.” For 2008, the Topo T should shine even more brightly, in more race venues than ever before. It really is the first mountain bike wheel of any kind worthy of the name Reynolds.

Översättning: Man kan med säkerhet saga att Topo T tog mountainbike världen med storm under sitt första år på marknaden, 2007. Åkare upplevde att hjulen var styvare, lättare, tuffare och mer reaktiva än något annat MTB hjul på marknaden. Det var faktiskt så att en av världens bästa (ledsen, men vi kan inte nämna namn här) hördes säga att Topo T helt simpelt var ”underbara”. Under 2008 kommer Topo T skina ännu mer, i fler tävlingar än förut. Det är faktiskt det första mountainbike hjulsetet av något slag som är värdiga namnet Reynolds.

Rim Depth: 32mm (disc specific)
Spoke Patterns: 24/24
Weight: 1350 grams per set (uppvägt av mig, utan snabbkopplingar)
Hubs: Reynolds-Specific Design (DT Swiss nav med Reynolds logotype)
Spokes
FRONT: (2x) DT Revolution
REAR: (2x) DT Revolution



När det gäller däck så kommer jag att testa Tufos alla MTB däck. Jag kommer även att använda mig av dubbelhäftande tejp för bana och cyclocross för att däcken ska stanna kvar på fälgen. Och i fall det skulle gå hål på däcken så kommer jag även att testa Tufo´s egna tätningsvätska. Som de själva anser är optimal för deras däck. Nu följer en presentation av däcken, texten är hämtad direkt från Tufo:

Tufo XC1:



Tubular tire for dry and hard pack surfaces. The tire is noiseless, with minimum rolling resistance and therefore is this model also highly suitable for riding on a pavement. The tire center had diamond tread pattern, making it very fast, dynamic and light, either on pavement or dirt. Special side knobs provide superb cornering. Advanced and technically skilled riders can use this tire in rougher terrain conditions.

Översättning: Tubdäck för torrt och hårdpackat underlag. Däcket avger mycket lite oljud, och har ett väldigt lågt rullmotstånd vilket även gör att däcket passar väldigt bra på asfalt. Däckets slitbana i mitten har ett diamantmönster, vilket gör däcket väldigt snabbt, dynamiskt och lätt. Antingen på asfalt eller grus. Speciella sidodubbar medför superb kurvtagningsförmåga. Avancerade och tekniskt begåvade åkare kan använda detta däck i tuffare terräng.

Size: 26x1,95
Weight: 530g


Tufo XC2:

Universal tread pattern for all types of terrain except very deep mud. The tire tread pattern is very effective for climbing and acceleration, provides excellent cornering and safe ride under control. Special tread compound makes the tire shock absorbing and has very good adhesion in wet conditions. Tubular construction with extremely low weight make the ride fast, dynamic and light, with amazing acceleration.

Översättning: Universalt däcksmönster för alla typer av terräng, förutom väldigt djup lera. Däcksmönstret är väldigt effektivt vid klättring och accelerationer, det ger även excellent grepp som gör att man får en väldigt kontrollerad åkning. Den speciella gummiblandningen gör att däcket får bra stötupptagningsförmåga samt ger väldigt bra grepp i våta förhållanden. Tubkonstruktionen med väldigt låg vikt gör åkupplevelsen snabb, dynamisk och lätt, med en häpnadsväckande acceleration.
Size: 26x1,95
Weight: 450g


Tufo XC3:

This new and unique tire model is constructed for all types of terrain except very deep mud.Suitable for very demanding and aggressive terrain, and everywhere where you need the tire to hold you. Coarse tire tread with high blocks make the ride confident, tire has very good shock absorbency and high puncture resistance. Excellent adhesion on wet rocks and roots. This tubular tire makes ride without limits possible.

Översättning: Denna nya och unika däckskonstruktionen är gjord för alla typer av terräng, förutom väldigt djup lera. Mer passande för krävande och aggressiv terräng, och överallt annars där du behöver extra hjälp från däcket. Däcket har ett grovt mönster med höga dubbar som ger ett tryggt grepp. Däcket har även en väldigt god stötupptagningsförmåga och högt punkteringsmotstånd, samt superbt grepp på våta stenar och rötter. Det här tubdäcket gör cykling utan gränser möjligt.
Size: 26x1,95
Weight: 600g

Jag är även öppen för att testa andra märken av däck, så vill ni som läser att jag testar era däck eller vet ni någon som skulle vilja vara med i detta projekt. Så är det bara att maila mig.

Och som sagt för alla er som vill klämma och känna på hjulen och däcken så kommer jag erbjuda er detta vid alla deltävlingar i långloppscupen. Både före och efter tävlingarna så har ni chansen.

Detta var allt för tillfället, spara hemsidan som en favorit och ha för vana att titta in här ibland för att se om det har hänt något. Närmast på schemat står som sagt leveransen av hjulparet och däcken vilket förhoppningsvis kommer att bli innan jag åker till Cypen den 21 februari.

5 kommentarer:

Anonym sa...

HI HI , detta kommer bli skojigt att läsa om !!

Anonym sa...

Tjena på dig..
För en oinvigd... Tub på landsväg.
Åkkänslan... Men vad blir fördelen på med tub på XC?

Blir spännande hur som helst följa projektet,,,,

Unknown sa...

Hulken: Givetvis =)

Roger: fördelen som jag just nu kan tänka på är att man kan köra med lägre tryck utan att riskera genomslagspunka eller avkrängning av däck.
Lägre tryck ger bättre grepp och när däcken också är smala så ger det också förhoppningsvis bättre rullmotstånd. Än mot större däck som man gjort stora just för att få bättre grepp genom att köra lägre tryck. Men vi får se, snart kommer hjulen och däcken till mig så en uppdatering är snart inom räckhåll.

Anonym sa...

Hur lågt lufttryck kan man ha utan att det nallar på rullmotståndet?

Unknown sa...

Ja det får vi se helt enkelt, det märks ganska snabbt var gränsen går. Men det får jag som sagt titta på när hjulen och säcken levereras. Får se hur CC gör nu när jag sitter nere på Cypern i en månad =)

Jag återkommer med en utförlig rapport om tryck och sådant så fort jar hunnit testa allt.